Töltési árak

...és magyar helyzetjelentés

Sziasztok! Mai hír, hogy emeltek árat a Mobiliti-nél, a DC töltés 50Ft/perc-ről felment 80Ft/percre. Az előző bejegyzésemben írt számokat ez máris módosítja 4400Ft-ra és 11.4Ft/100km-re. Ez a baj ezzel még, hogy most alakul, és nagyon mozgó célpont. Ami viszont jó hír, hogy azt írják a srácok, hogy lesznek előfizus csomagok is, ráadásul pont azoknak fogja valszeg megérni, akik nem tudnak otthon tölteni, mert lesz valamilyen éjszakai tarifa a 22kW-os oszlopokon. Hamarosan azért reméljük beáll a piac. Ami ebben érdekes, hogy legalább 5 változó fog ebben nagy-nagy szerepet játszani. Az egyik nyilván a villanyautók száma. A másik az oszlopok száma. A harmadik a kihasználtságuk, a negyedik az elektromos áram ára (támogatással és anélkük), az ötödik meg a politikai környezet. Amit én gondolok erről így fél év villanyautózás után (nyugodtan lehet gondolatokat megosztani 🙂

  1. A villanyautók száma és aránya konstans nőni fog. Durva hogy az épp összeeső autópiacon is növekedést tudnak elérni (ugye van a 95g CO2/100km kvótájuk, utána jó nagy büntiket kell fizetni. Azt olvastam most, hogy az eGolf-ot pl. bagóért tolja ki a VW, Norvégiában 6M Ft-nak megfelelő összegért (sajna itthon 11.5M egyelőre). Ez persze húzza fel az igényt a töltőoszlopokra.
  2. Az oszlopok aránya az eladott autókhoz képest javulni látszik. Erről HAndrás csinált pár tök jó videót.
  3. A töltőinfrastruktúra-üzemeltetőknek nyilván a jó kihasználtság az érdeke, az nekik se jó ha nem tölt az oszlopokon senki. Nekünk meg az nem jó, ha nincs hely az oszlopokon. Az a jó az egészben, hogy a legtöbb nyilvános oszlop hálózatra van kötve, szóval ezek az adatok mennek szépen be a szolgáltatóhoz, és tud optimalizálni. Szépen szabályozza saját magát a piac. Oda fognak telepíteni töltőpontokat ahol látszik hogy kell (és ebben persze az állam is nagy szerepet vállalt az elején, ezúton is köszönjük, akárki is gondolta ezt végig anno és lépett).
  4. Mivel a lakossági energiaárak egyelőre olcsók (mesterségesen nyomottak), nagyon nagyra nem tud kinyílni az olló az otthoni árak és az oszlopok árai között. Ingyenes nyilván nem lehet, az nem fenntartható, meg az nem is jó senkinek (kivéve azt az 1-2 tulajt aki mellette lakik és ott lóg folyamatosan).
  5. A vírus valszeg elvont egy rakás pénzt a támogatásoktól. Fene tudja hogy így tudnak-e maradni a lakossági árak hosszútávon. Azért gyanítom hogy legalább addig amíg ez a kormány lesz hatalmon még marad, azért a rezsicsökkentés kampány fenn van a zászlón, szóval ez nekünk mindenképp segít az árak lenn tartásában is. Még ha nem is ugyanezeket az árakat kapják a szolgáltatók (bár biztos ott is van bőven mennyiségi kedvezmény), ezért nem távolodhat nagyon el, mert a kutya nem fog ott tölteni. Nyilván van egy minimális ár amiért nekik megéri fenntartani az infrastruktúrát (szerelők, telepítési költségek, call center, stb.), de ez a fentiek miatt nem fog tudni elszállni. Egy szó mint száz, érdekes időszak elé nézünk itt, kíváncsi leszek mi sül ki ebből!